Una altra recepta clàssica de postres vegans, seguint amb la línea econòmica i especialment adaptada per ineptes culinaris!
Pastís vegà universal
Recepta simple i barata tant per fer muffins com per fer pastissos, l’únic requisit especial que necessitareu és disposar de motllos de silicona.
Ingredients (per 12 porcions grans de pastís o número indeterminat de muffins)
Ingredients secs:
– 3 tasses de farina
– 1 sobre de llevat químic (“baking powder”)
Ingredients humits:
– 1/2 tassa d’oli de girasol
– 1 tassa de sucre (preferiblement moreno)
– 1 tassa de llet de soja
– 2 tasses de x (sabor principal del pastís)
Material
– motllo de silicona (per pastís o muffins)
Elaboració
- Barrejar bé els ingredients secs i els ingredients humits en recipients separats.
- Mesclar els ingredients secs i els humits i posar-los dins el motllo. La consistència de la massa ha de ser més aviat humida, una mica enganxosa, homogènia i bastant densa (que costi de remenar amb una forquilla).
- Posar al forn a uns 180º C durant uns 40 minuts (normalment el temps de cocció depèn molt de cada forn; el millor és anar comprovant l’estat de la massa cada pocs minuts, punxant el pastís amb un ganivet fins que veiem que està ben cuit).
Algunes de les infinites i ridículament simples variants del pastís universal:
Pastís de pastanaga:
x= 2 gots de pastanaga ratllada.
Una de les receptes més fàcils, “resultones” i especialment recomanables si és el primer cop que ho intenteu.
Pastís de xocolata:
x= 2 cullerades de cacau en pols.
En cas d’utilitzar xocolata o cacau en pols, us heu de fixar que la consistència de la massa sigui l’adequada afegint, si cal, una mica més de llet de soja o aigua a la mescla.
Pastís de fruites:
x= 2 gots de poma / plàtan / kiwi / maduixa… tallada en trossets petits.
Penseu que depenent de la fruita escollida les propietats del pastís (consistència, densitat, etc.) poden variar molt. La millor manera de saber quina és la proporció perfecta de cada ingredient és practicar i experimentar per vosaltres mateixes!
Topping:
En cas que disposeu de temps / pressupost suficient, sempre podeu cobrir el pastís -o fer una capa intermitja- amb la mítica nata vegana (trobareu la recepta en aquest altre post), crema de cacahuet, xocolata desfeta, mermelada, fruita…
4 Comments
Hola,
Tècnicament pots fer aquesta recepta amb qualsevol tipus de llet vegetal, ja que fins i tot és possible fer-la amb aigua (tot i que el resultat no serà el mateix, és clar). Dit això, si ho proves amb llet d’arròs ens agradaria saber què tal t’ha anat :D! Al cap i a la fi les receptes són orientatives, ja que la cosa va d’experimentar una mica per veure quines proporcions són les que més t’agraden / et convencen al final (hi ha qui prefereix pastissos més secs, més compactes, més o menys dolços…).
Hola,
Volia preguntar-vos si en comptes de llet de soja ho puc fer amb llet d’arròs.
Moltes gràcies.
Aviam!
1. Per algun misteri insodable de la física, sembla ser que el motllo de silicona és fonamental -que no imprescindible- per tal d’aconseguir que el pastís quedi ben fornejat i amb la textura ideal. Amb motllos d’altres materials (metall, paper) per fer muffins, és possible que la recepta funcioni més o menys… però amb motllos de pastís, que són més grans, nop.
2. Les tasses haurien de ser més aviat tasses “de cafè amb llet” (de soja)… tot i que, obviament, el que importa és mantenir les proporcions entre ingredients i no les quantitats totals. Pel que fa a la segona pregunta, no estic segur, però uns amics m’han comentat que si no tens tasses vol dir que probablement ets una loser.
Molta sort!
tinc dues preguntes!
1. és imprescindible que el motllo sigui de silicona? és que jo en tinc un de metall, amb forma de l’escut del barça que m’agrada molt, i ara com per trobar-ne un d’igual de silicona…
2. les tasses han de ser de cafè sol, de tallat o de cafè amb llet? si no tinc tasses ho puc fer amb gots?
moltes gràcies ^^