galetes daneses

Nova recepta per fer galetes veganes de manera fàcil i econòmica, boníssimes!

Galetes “daneses”

Recepta senzilla i molt bona per fer la versió vegana de les clàssiques galetes de mantega daneses de l’hora del tè.

Ingredients (per 20 galetes mitjanes)

–       150 g o 10 cullerades de margarina a temperatura ambient.

–       75 g o una tassa de cafè de sucre glas.

–       2 culleradetes d’aroma (vainilla, coco…).

–       1/2 culleradeta de sal.

–       250 g o dues tasses i mitja (grans) de farina.

La margarina ha d’estar a temperatura ambient (no val escalfar-la): s’ha de deixar fora de la nevera fins que ho estigui. A l’estiu amb una o dues hores en tindrem prou, a l’hivern segurament l’haurem de deixar tota una nit.

El sucre glas i la farina s’haurien de tamisar. Si no es disposa d’un tamisador tampoc passa res, que les galetes ens quedaran igual de bones. Si tampoc tenim sucre glas es pot triturar (amb batedora elèctrica) sucre normal, però la massa no queda tan bé.

L’aroma és opcional, si no en posem tindran gust a galetes ‘de mantega’ i punt, que també estan molt bones.

Material

El material que trobareu a continuació és opcional, per tal que les galetes quedin de la millor manera possible. Si no es disposa d’aquest material no passa res, a la recepta expliquem com podem substituïr-lo a la manera punk.

–       corró regulable
–       paper de forn
–       tallador de galetes
–       espàtula de metall
–       batedora de varetes

Elaboració

  1. Posem la margarina en un bol i la batem amb la batedora elèctrica. Si no es disposa de batedora elèctrica es pot fer manualment, però ens cansarem molt més i no quedarà tan esponjosa. Quan tinguem una crema fina (tipus pasta de dents) afegim el sucre a cullerades sense deixar de batre. Afegim l’aroma i tornem a batre.
  2. Barregem la sal amb la farina i l’anem afegint a la massa mentre remenem amb una espàtula o una cullera.
  3. Fem dues boles amb la massa, les emboliquem i les deixem reposar 1h a la nevera. Una vegada transcorregut el temps treiem la massa de la nevera i l’estirem amb un corró. Per tal que totes les galetes ens quedin del mateix gruix (0,6 cm) es pot fer servir un corró regulable. Com que segurament no en tindrem un, una opció diy-econòmica és posar dos llistons de fusta o de cartró del gruix desitjat (un a cada cantó de la massa) i aquests mateixos ens aturaran el corró mentre estirem la massa. Per prevenir el fet que se’ns enganxi la massa al corró o al taulell ho empolvorem tot amb farina.
  4. Una vegada estirada la massa, arriba l’hora de tallar-la. L’ideal seria fer servir un tallador per tal que totes les galetes ens quedin del mateix tamany (és important a l’hora que es cuinin totes per igual). Amb l’ajuda d’una espàtula o un ganivet, agafem les galetes i les posem a la safata del forn. Amb els trossos de massa que ens han sobrat podem tornar a fer una bola i estirar-la de nou.
  5. A l’hora de posar les galetes a la safata s’aconsella fer servir paper de forn, però tampoc és estrictament necessari. És important deixar espai entre galeta i galeta per tal que no se’ns enganxin l’una amb l’altra.
  6. Posem les galetes al forn precalentat a 170 ºC i les tenim a dins de 12 a 15 min. Quan les treiem semblarà que estiguin toves o que no estiguin del tot fetes, però quan es refredin ja s’enduriran. Si les treiem quan estan torrades, quan es refredin quedaran molt dures. L’ideal és treure-les quan es comencen a dorar una mica pels costats o per sota. S’ha de tenir en compte que si les galetes són més petites trigaran menys en fer-se i que si són més grans trigaran més, però generalment no caldrà que excedim els 15 min. Si el nostre forn s’escalfa més per un cantó que per l’altre ho podem arreglar girant la safata quan hagin transcorregut uns 6 min.
  7. Quan retirem les galetes del forn les hem de treure de la safata i deixar-les refredar a algun altre lloc (plat, bol, una altra safata,…).

*Els colors de les galetes de les fotos estan fets afegint una petita quantitat de colorants alimentaris (vegans, és clar). No afecten en res al sabor o textura però, com podeu veure, queden d’allò més molón: els podeu trobar (i expropiar) a qualsevol botiga especialitzada en rebosteria.

This entry was posted in receptes and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
  • arxius

  • contacte

    sopadorsvegans(a)bastardi.net